Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Κρίση και μαθητές. Υπάρχει ελπίδα ??


Γράφει ο Δημήτρης Καρκούλιας .

Η σκληρή και καταστροφική εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής επέφερε λουκέτα,ανεργία,απόγνωση, και για πολλούς Έλληνες πείνα.


Η  βίαιη κοινωνική ανατροπή  είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί άμεσα,  η εκπαιδευτική κοινότητα.  Οι μαθητές όλων των βαθμίδων  βιώνουν δραματικές και βίαιες αλλαγές.
Χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν πλέον σε αδιέξοδο, κάτω από το όριο της φτώχειας, με μεγάλα θύματα τα μικρά παιδιά που φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει ούτε καν πρωινό.

Κοινωνία εξαθλιωμένη με άνεργους γονείς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στίς ανάγκες των παιδιών τους, είναι η εικόνα της Ελλάδας του σήμερα.  Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης  πού εκατοντάδες παιδιά πεινούν στις σχολικές αίθουσες - με έντονο  το πρόβλημα σε παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας -όπου ένα κουλούρι, ένα φρούτο, λίγο γάλα μοιάζει με όνειρο. 

Ανησυχία υπάρχει και για τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου που λόγω της ηλικίας τους ντρέπονται να αναφέρουν πως υπάρχει πρόβλημα σίτισης στην οικογένεια τους,με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να τα βοηθήσει.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές  σχολείων από διάφορες περιοχές της χώρας, απέδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στην οικογενειακή ζωή του 89% των μαθητών.

Πολλά παιδιά δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα βοηθήματα για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Τα αναγκαία για τη σίτιση και την ένδυση για αρκετούς μαθητές ,έχουν γίνει είδος πολυτελείας. Η κατανάλωση στα κυλικεία έχει πέσει έως και 50%. Οι καλοκαιρινές διακοπές έμειναν όνειρο για πάρα πολλούς μαθητές.
Η κρίση και η ανασφάλεια εύρεσης εργασίας  φρενάρει τα όνειρα για το μέλλον  τους.Η στέρηση επιφέρει  βίαιη αλλαγή στον ψυχισμό και την συμπεριφορά τους .

Ο θυμός και ο φόβος γίνονται κυρίαρχα συναισθήματα στην παιδική  ψυχή τους. Μικροί μαθητές παραπονιούνται για πονοκεφάλους, κοιλιακούς πόνους και δυσφορία. Συμπτώματα,  που επηρεάζουν  καταλυτικά την απόδοση στα μαθήματά τους .
Περιστατικά έντονης νευρικότητας, που καταλήγουν σε επιθετικότητα και βίαιη συμπεριφορά, είναι πιο συχνά.
Τα φαινόμενα  επιθετικής συμπεριφοράς μαθητών αυξάνονται με  ρυθμούς (συμμορίες, ξυλοδαρμοί).
Η  απαξίωση του πολιτικού συστήματος και δικαίως ,βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του σχολείου. 

Τούτο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθόσον η δίκαιη αγανάκτησή τους ,και χωρίς να το συνειδητοποιούν, τους οδηγεί να αποδέχονται τις  φασιστικές αρχές της Χρυσής Αυγής.  

Προκειμένου να λυθεί  το πρόβλημα απαιτείται η Κυβέρνηση άμεσα να εξασφαλίσει.


Περισσότερα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.   Δωρεάν όλα τα βιβλία, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό  και τηλέφωνα.

Έκτακτη χρηματοδότηση απόρων και ανέργων οικογενειών  για αγορά σχολικών ειδών.

Ένα μικρό γεύμα δωρεάν για τους μαθητές οικογενειών με οικονομικά προβλήματα.

Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των μαθητών.

Μόνιμη επίλυση του προβλήματος των μεταφορών. 

Διεύρυνση της ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης που δίνει διέξοδο στις φτωχότερες οικογένειες  στην ανάγκη στήριξης των μαθητών.

Μείωση του κόστους συμμετοχής στους παιδικούς σταθμούς στα χαμηλά εισοδήματα.

Σχολικά Τμήματα μέχρι 20 μαθητές. Όχι συνένωση θετικής και  τεχνικής κατεύθυνσης. Άμεση  κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Μείωση της ελαστικής εργασίας των εκπαιδευτικών.

Εκταμίευση περισσοτέρων κονδυλίων για τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων. Όχι άλλη καθυστέρηση  σε κτίρια με προβλήματα επικινδυνότητας. Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών.

Κανένα Σχολείο κλειστό. Ούτε μία ώρα άσκοπα χαμένη για τους μαθητές.


Ο Δήμος Παλλήνης αντέχοντας ακόμα στην κρίση, εξασφαλίζει σε καθημερινή βάση την ομαλή λειτουργία των σχολικών του μονάδων και διαμορφώνει συνθήκες άνετης παρακολούθησης των μαθημάτων στους μαθητές. Δεν παρατηρούνται στον Δήμο μας ακραία φαινόμενα η παραβατικές συμπεριφορές μαθητών.Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι δάσκαλοι κάνουν ότι μπορούν και προσφέρουν πάρα πολλά. 

Τελικά οι νέοι και τα παιδιά είναι αυτοί που θα χαράξουν το μέλλον τους και το μέλλον αυτού του τόπου.Το μέλλον τους, που δυστυχώς υποθηκεύσαμε εμείς.

Δημήτρης Καρκούλιας
Πρόεδρος.Σχ.Επιτρ. Α΄θμιας Εκπ.Δήμου Παλλήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ και τώρα απόφαση -πίεση για να μπει τέλος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Εκφράζοντας την αγωνία συμπολιτών μας για τον κίνδυνο της κατοικίας τους από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς