Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. Γράφει ο Δημήτρης Καρκούλιας.Το μνημόνιο προκάλεσε στον Ελληνικό λαό κατάθλιψη και αυτοκτονίες . Πρωτοφανή ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων διαπιστώνονται στην ελληνικὴ κοινωνία, καθὼς τὸ άγχος, η αγωνία και η οικονομικὴ δυσπραγία εξωθούν μεγάλη μερίδα πολιτών στην απόγνωση και την 
αυτοκαταστροφή.
Δυστυχώς, οι αριθμοὶ μιλούν απὸ μόνοι τους. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατὰ 22% τὴν διετία 2009 – 2011, και τα αιτήματα απὸ ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρὰ οικονομικὰ προβλήματα αυτὴ την περίοδο πρὸς τις υποστηρικτικὲς μονάδες έχουν αυξηθεί κατὰ 20% -30%.

Η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομικὴ δυσχέρεια αποτελούν τις βασικές αιτίες του προβλήματος.
Επιπρόσθετα ο  φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα γιὰ το μέλλον, ως ψυχολογικὲς επιπτώσεις που συνδέονται μὲ οικονομικὲς παραμέτρους, μαθηματικά οδηγούν στὴν εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Εφηβοι καὶ παιδιά ανέργων  εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης καθὼς  βιώνουν με τον ίδιο τρόπο το άγχος των γονέων τους απὸ την οικονομικὴ ανέχεια.     

Καταγράφεται  σε μεγάλο ποσοστό η αύξηση των εξαρτήσεων απὸ το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και αναμένεται  στο άμεσο μέλλον επιδείνωση του  φαινομένου των  αυτοκτονιών και των εξαρτήσεων.

Λόγω της οικονομικής κρίσης  έχουν αυξηθεί και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, καθώς, πολλοί  οδηγοί έχοντας στο μυαλό τους συνεχώς τα οικονομικά τους προβλήματα εμπλέκονται εύκολα σε  αυτά.

Με ποιόν τρόπο μπορούμε  να θεραπεύσουμε το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία η να το περιορίσουμε?

Πρέπει  άμεσα να απαλλαγούμε απο την αιτία  που δημιούργησε  την οικονομική και ηθική κρίση στους Ελληνες  και είναι το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Στην συνέχεια πρέπει να χτίσουμε μια κοινωνία περισσότερο συλλογική, μια κοινωνία που δεν θα οδηγεί με ευκολία ανθρώπους στο περιθώριο. Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Δημήτρης ΚαρκούλιαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου